Meri, palmu ja Älypuhelin

Lähtöoletus. Kaksi viikkoa paratiisisaarella, ei yhteyttä ulkomaailmaan. Ranta, palmuja ja piña colada käden ulottuvilla. Ehkä myös surfausta, leijalautailua ja snorklausta. Tämä jos mikä on täydellinen resepti rentoutumiseen.

Arjesta irtautumisesta huolimatta älypuhelin on kulkenut päivän aikana mukana, se kun toimii kätevästi kamerana ja musiikkisoittimena. Lounasajan koittaessa suunnaksi valikoituu kahvila aivan meren rannan tuntumassa. Kalatacojen tilauksen jälkeen vilkaisu kännykkään kertoo, että kahvilassa on wifi-yhteys. Ruokaa odotellessa onkin otollinen hetki tehdä Facebook-päivitys ja jakaa muutama kuva Instagramissa. Yksityiskohtaisemman matkakertomuksen voi läheisimmille ystäville tai perheelle lähettää vaikkapa whatsappissa – maksutta.

Lounas saapuu ja siihen mennessä bittimaailma on jo vienyt mennessään. Facebookin päivittämisen jälkeen on aika tarkistaa tulevien päivien sää (aurinkoista, totta kai) ja vilkaista ulkomaailman tapahtumia. Kaikki tuntuu hieman kaukaiselta, mutta silti ajan tasalla oleminen luo turvallisuuden tunteen: maailma jatkaa menoaan poissa ollessakin, voin siis kaikessa rauhassa jatkaa rentoa oleilua. YOLO (You Only Live Once).

Älypuhelin on kätevä kaveri myös laskun tullessa. Siitä voi nopeasti tarkistaa maan valuutan suhteessa euroon ja laskea asianmukaisen tipin hyvästä palvelusta. Juuri ennen kahvilasta poistumista ja rannalle palaamista on vielä hyvä vilkaista puhelimen karttoja ja viestejä viimeisen kerran, ennen kuin yhteys ulkomaailmaan on taas menetetty – ainakin hetkeksi.

Down shiftaaminen ja slow life ovat houkuttelevia trendejä tietoyhteiskunnassa, jossa kaikkeen odotetaan vastausta nanosekunnissa ja napin painalluksesta. Tunne, että voi välillä irtautua kaikesta hälinästä ja ottaa aikaa ihan vain itselleen on luksusta, johon ei arjessa usein ole varaa. Loma sen sijaan tarjoaa mitä parhaimmat puitteet tällaisen elämäntavan harjoittamiseen.

Irtautuminen ei kuitenkaan poista tarvetta tietää muun maailman menosta ja muistuttaa muita omasta olemassaolosta. Elämää täysin ilman teknologiaa ei osata aina edes kuvitella, niin tottuneita olemme nykyteknologian tuomiin helpotuksiin. Voimme siis tyytyväisinä taputtaa itseämme olalle, kun selviämme ilman nettiä ainakin suurimman osan päivästä, ehkä jopa pidempään. Salaa olemme kuitenkin helpottuneita, kun langattoman netin palkit ilmestyvät puhelimen näytön yläkulmaan. Yhteyttä ei sittenkään ole menetetty kokonaan.

Kirjoittajat Sarianne Lehto ja Sini Lähdekorpi auttavat asiakkaitamme navigoimaan – heille niin tutussa ja turvallisessa – digimaailmassa.

Liity postituslistalle: