Maatuska

Markkinointia Venäjällä Allegroon astumatta

Venäjä on monelle yritykselle kiinnostava ja ajankohtainen aihe. Voitto osallistui Markkinointiviestinnän viikoille 8-9.10. Wanhassa Satamassa. Aleksanteri Baidin luennoi molempina päivinä Venäjän markkinoinnista. Järjestämme myös asiakkaillemme 6.11. Venäjä-aiheisen seminaarin.

Venäjän tekee haasteelliseksi markkinan valtava koko ja heterogeenisyys, omaleimainen kulttuuri, venäjän kieli sekä yhteiskunnan lieveilmiöt. Venäläistä kohderyhmää voi lähestyä kahta tietä: kohdistamalla viestejä Suomeen saapuville venäläisille tai puhuttelemalla heitä omalla markkina-alueellaan.

Suomeen matkustaa vuosittain 3,6 miljoonaa venäläistä, joissa riittää potentiaalia niin ostosmatkailijoina kuin matkailu- ym. palvelujen käyttäjinä. Heitä tavoitellessa pitää kiinnittää huomiota esimerkiksi löydettävyyteen verkossa ja verkkopalveluiden rakentamiseen niin, että venäläinen kuluttaja saa helposti tarvitsemansa tiedot omalla kielellään.

Toinen tie on lähteä rakentamaan brändiä ja sen tunnettuutta Venäjän markkinoille. Venäläisiä on 143,5 miljoonaa, joten on tärkeää rajata oikein tavoiteltava kohdemarkkina. Jo yksin Pietarin alueella on yhtä paljon asukkaita kuin koko Suomessa. Mitä syvemmälle itään mennään, sitä vähemmän tunnetaan Suomea ja suomalaisia brändejä.

Lokalisointi on tärkeää ja vaatii huolellista taustatyötä, jotta kulttuurin erityispiirteet voidaan ottaa huomioon. Venäjällä ei esimerkiksi kannata käyttää samaa mainosmateriaalia kuin Suomessa.
Kohderyhmän määrittäminen on keskeinen tekijä. Venäjän väestö keskiluokkaistuu vauhdilla, mutta edelleen tulo- ja varallisuuserot ja sen myötä life style -erot ovat varsin mittavat.

Löydettävyyden varmistaminen ja oikeiden kanavien valinta edellyttävät paikalliset mediat tuntevan asiantuntijan käyttöä. Venäjällä Google onkin Yandex ja Facebook onkin Vkontakte. Venäjän kielen moniulotteisuus lisää myös vaikeuskerrointa hakukonemainonnassa: esimerkiksi negatiivisten hakusanojen käyttö on Venäjällä erityisen tärkeää, jotta saadaan relevantteja hakuja.

Jos Venäjän markkinointi on yrityksellesi ajankohtaista, ota yhteyttä Voittoon!

[Form id=”9″]

Liity postituslistalle: